tisdag 7 augusti 2012

Lördag i gamla goa Götet

Under semestertider finns det turligt nog möjligheter för delar av öljuntan att sammanstråla. Detta var just det som hände en lördag för några vekor sedan. Niklas kom ner från Stockholm och gjorde mig sällskap över ett par bättre öl. Vi började på hemmaplan och jag plockade först fram en av de öl jag fått hem från Doorstep Brew. 

St. Sylvestre - Garoche

Denna öl ska vara av typen Bière de Garde, vilket väl ska vara fransosernas variant på Saison. 

Vi hittar här en del metall, ganska så mycket toffe, lite surdegsbröd och dadlar. 

Smaken är gräddig, brödig och något unken. Det är fuktigt hö och det påminner ganska så mycket om landsbygd. Bakom gömmer sig en stor maltig kropp. Den är lite svår denna, det är mycket subtila smaker som krockar med varandra, man får leta lite för att hitta rätt. Vi provar med en bit ost till, i detta fall en Comte och då lyfter ölen. Dess bubblor är lite stickiga och vassa. 

Betyg 7,5



Slottskällan - Zero

Näst på tur står det en svensk öl, som Niklas tagit med sig från huvudstaden. Denna provade vi till maten som lagats. Det bjöds på Per Morbergs fantastiska Lerpottasill, har ni inte lagat detta får ni skylla er själva. Det är en alldeles fantastisk anrättning. 

Så till ölen, där vi hittar mängder av citrus, urinoar, grape, fläder och ljunghonung. Egentligen inga konstigheter för en välhumlad öl.

Smaken är kraftigt besk med efterföljande honung. Beskan är skarp och stickig och ölets kropp hjälper till att lyfta fram denna. För mycket enligt oss. 

Betyg: 5,5



Öljuntans Nomadbryggeri - Lönnmördaren 

Nu till något riktigt spännande, öljuntans första försök att brygga en Imperial Stout. Det är två veckor efter flasktappning, så det är tidigt ännu, vilket märks på kolsyran som nästan är obefintlig.

Mängder av sötlakrits och mocca. Även något som påminner om en ljusare fond, men det stör inte. Det är även kryddigt, nästan julkryddor. Det finns även cocktailkörsbär någonstans där nere i det mörka och svarta. 

Den är förvånansvärt lätt i kroppen, men mjuk och med en subtil beska som lyfter smakerna. Det smakar givetvis mycket kaffe, choklad och bränt socker. Den är nästan oljig och lite tuff i munnen. Det lovar gott det här och med ett par månader på flaska kan detta bli succé. Vi väntar nog med att betygsätta denna tills den fått mogna till sig. 


Övriga kvällen som utspelade sig på 3 små rum, City Pub, The Rover och Haket får ni läsa om senare. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar