tisdag 7 februari 2012

Buteljering och Double Bastard

Hör upp, hör upp...Öljuntans Nomadbryggeris första brygd står nu och gosar till sig på flaska. Hur gick det till undrar ni kanske? Läs vidare så får ni allt berättat för er.

De 2/3 av juntan som ursprungligen skulle varit med under bryggningen samlades istället för att tappa ölen på flaska. Inför detta hade undertecknad rengjort och desinficerat flaskor och utrustning.

Det hade också kokats en sockerlag att hälla i ölen innan flasktappningen. Genom att hälla sockarlagen i ölen innan tappning säkerställer man att man får ungefär samma mängd kolsyra i alla flaskor.

Jäshinken tömdes på öl genom den enkla bärsil som inhandlades inför bryggningen. Den kalla sockerlagen rördes försiktig ned med en desinficerad slev. Allt detta hårda arbete gjorde oss törstiga, så vi hällde upp Double Bastard i två glas.

En snabbrecension ger följande utlåtande. En knäckig och fin doft, engelskt maltig med en något parfymerad efterdoft. Smaken säger humle, ganska tydlig sötlakris, fin kropp. Den smakar mörkare än vad färgen avslöjar. Vi är ganska överens om att det är som ett mellanting mellan en välhumlad Brown Ale och en Barley Wine. Mycket gott är det, man önskar att man köpt sig några till att lagra.
Åter till tappningen. För att vara första gången gick det väldigt smidigt och fint, trots att vi hade enklast möjliga utrustning. Ölen i en hink, och en hävert rätt ner i flaskorna.

På med etiketterna och vi nådde ett minst sagt vackert slutresultat. Niklas har gjort ett fantastiskt jobb med etiketten, som ni ser. Nu väntar tre veckors flasklagring och sen är det dags att smaka av denna vår första alldeles egna öl.

Har det gått tre veckor snart tro?


//Oskar

1 kommentar:

  1. Snygg etikett! Och som sagt, byter gärna till mig en flaska om det dyker upp nån i sthlm :)

    SvaraRadera