måndag 27 februari 2012

Öljuntans födelsedagshelg, dag 1

De glada pojkarna i juntan samlades i helgen för ett par dagar i ölets tecken. Inte nog med att vi äntligen hade hittat en helg att sammanstråla på, det var också ett år sedan vi slog upp portarna till denna anspråkslösa ölblogg.

Vi började fredagskvällen med varsin öl på Bishop Arms på Västra Hamngatan, det fick bli till att stå i baren då stället var fullt av afterworkande människor. Vi började med varsin All Occassions IPA från Ewil Twin. En alldeles lagom start, fräsch o fin. Efter detta korta stopp var det så dags att bege oss till Restaurant 2112 där vi påpassligt nog hade beställt bord, vilket visade sig vara vettigt gjort. Det var trångt och varmt, med en salig blandning människor. Restaurangdelen en liten trappa upp var alldeles lagom avskild från baren, vilken endast gjorde sig påmind genom ett trivsamt sorl. Vi beställde in varsin Dales Pale Ale, vilket aldrig kan gå fel, en mycket trevlig sak.

Här åt vi kockens val av charkuterier, ankkorv och anklever på brioche till förrätt. Till huvudrätt åts det bräserad oxkind med rökt sidfläsk, murkelsås och potatispuré. Samt kräftrimmad långarygg, dillskum, nyapotatis och syltad morot. Allt av högsta klass, perfekt kombinerat och vällagat. 2112 var en mycket trevlig upplevelse, med inte bara god mat utan också snabboch trevlig service. När vi nästan var för mätta efter huvudrätterna var det inga problem att dela en osttallrik på tre. Det hämtades till och med mer bröd och fler assietter utan vi behövde fråga efter det.

På ölfronten kan man väl när det gäller fatsortimentet kategorisera det till Spendrups+ dvs standardsortiment med uppstöttning av diverse Wisby. Flasksortimentet var också helt okej, säkerligen mycket bra för en lite bättre restaurang. Självklart fanns där ett par Frequency, konstigt vore väl annat när några av killarna i inFlames står som ägare för restaurangen.


Första riktiga ölstoppet blev en av våra Göteborgsfavoriter 3 små rum. Där vi började med att fräscha upp smaklökarna efter maten med en Cantillon Saint Lamvinus. Om jag fattat det rätt är det en suröl där man låtit 2- och 3-årig lambic ligga i Bordeaux-fat tillsammans med vindruvor. Här hittade vi råa röd bär och ek i doften. Tillsammans med svartvinbär, marsipan, marmeladkulor och sura godisremmar.


Smaken var oerhört fräsch, med tydliga drag av druvskal, lite trä, rejäl och bestämd syra, lite strösocker och ett härligt champagnetorrt avslut. Helt enkelt en mycket god start på besöket på 3 små rum.


Som andra öl blev det en De Dolle Stille Nacht 2009. Doftar lite som en barley wine, söt malt, bränd ton, nästan som om den vore fatlagrad. Vi hittade också muskovadosocker, inlagd persika, sylt och vanilj.


Smaken bjuder på aprikosmarmelad, maltsirap, ek, torr sötma, muscatel, bittermandel och spannmål. Stille Nacht borde man ha hemma i mängder, det bästa vore att glömma av vart man gömt dom i bra många år.

Betyg 10/11

Efter dessa två öl kom så kvällens överraskning. Reza tog ett varv i lokalen och hade koll på vad vi druckit. "Bra smak, både på denna och den förra" var betyget vi fick. Inte dåligt det.


Den tredje och sista ölen innan det var dags att gå vidare var Sotholmen Extra Stout brygd i slutet av 2006. Här doftar det av rök, kol, fuktig lägereld, lite sötma, men också vanilj, sötlakrits och mjölksocker.

I smaken återkommer mjölksockret, rökigheten och en oväntat fräsch beska. Något oväntat känns det som ett mellanting mellan en Imperial Porter och en något rökig Black IPA. Riktigt bra detta också.

Betyg 9/11


Sedan gick vi vidare, först till City Pub och sen till Bishop Arms på Avenyn, där fanns det givetvis också god öl, men inga riktiga fullträffar. Kanske att de kommer upp senare, en sådan här trevlig helg gör att måndagen känns extra lång och slitsam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar