fredag 27 januari 2012

Torsdag på Schouskjelleren

Jag och min gode vän Mårten (som numera är ölfrälst han också) tog en runda på favorithänget i Oslo igår. Där fanns mycket gott som vanligt men jag fastnade för:

Ewil Twin - Monk Suffers Serious Sugar Rush On Barbados
En belgian strong ale bryggd i Danmark måste vara bra tänkte jag. En klassisk belgisk strong ale, mycket mörka bär, en rejäl alkoholhalt som balanseras bra av sötma och en fin beska som inte stör eller tar över. Det finns tropiska frukter nånstans men de ligger mest och myser i bakgrunden. Mycket bra öl.

Betyg 8/11

Efter det ville vi kika på listan, barkillen frågade oss om vi ville prova en bra IPA, självklart sade vi i kör och han tog fram:

Port Brewing - Mongo
Det första som slår emot mitt olfaktoriska system är mängder av solmogen persika, fantastiskt! Bakom lurar passionsfrukt och en selleristjälk som man precis bröt på mitten. Mer tropisk frukt kommer sen och en angenäm sötma. Smaken är torr som en vintervind på tungan, den spritter runt och fördelar den tropiska smaken och den beska sellerismaken i hela munnen. På sommaren kan jag tänka mig att enbart dricka detta.

Betyg 9/11


torsdag 26 januari 2012

Den stora ölbryggardagen

Så var det då dags för den stora dagen då det skulle bryggas öl. En vecka senare än tänkt då första gången blev inställd, så de 2/3 av öljuntan som skulle närvara vid bryggningen hade reducerats till 1/3. Det fick alltså bli en solobryggning.

Som vi tidigare berättat var det en Belgisk Imperial Dark IPA som vi skulle försöka få fram.

Malt:
Pale Ale
Crystal 200
Abbey Malt
Black Malt

Humle:
Warrior, kottar
Nugget, kottar
Columbus/Tomahawk, pellets (för torrhumling)

Jäst:
Belgian Strong Ale

Så till bryggningen, allt hade inhandlat, Macen stod laddad med BeerSmith och en mängd sidor kring BIAB-bryggning. Så det var bara att sätta igång. Först skrev jag ner alla steg som bryggningen skulle innehålla, för att ha något att gå efter och för att inte missa något vid första bryggningen.



Först på tur stod rengörning och desinficering av all utrustning som skulle komma i närheten av ölbryggandet. Vilket ett tag kändes som hela lägenheten. Nåväl, jag tog fram den 14 liters gryta som inhandlats just för detta tillfället, en budgetvariant vid namn Sandström som verkade trevlig då den hade en medföljande korg som var tänkt att underlätta och hindra bryggpåsen från att bränna fast i botten. Grytan visade sig också vara just budget; skev i botten, bucklig, rostfläckig och så tunn att det nästan gick att se rätt igenom grytan.


Nästa steg var att klä in grytan i dubbla lager liggunderlag för att isolera den och se till att den skulle hålla temperaturen så bra som möjligt under mäskningen. Vatten började hällas i grytan och efter att jag pyttsat i 3 fulla litermått nådde vattnet upp till 4 liter på grytans innermått. Jag började tvivla på mina matematikkunskaper och funderade på om min lärarinna i första klass missat att lära mig något grundläggande i matematiken. Jag började om, med samma resultat. Det visade sig alltså att grytan inte alls var på de lovade 14 liter, utan knappa 13 liter. Vilket gjorde att jag fick räkna om vårt recept, för att få plats med både vatten och malt i grytan.

Här vill jag citera ett stycke från Sandströms hemsida:

Our designers have strived to develop products which are stylish yet simple, high performing but uncomplicated, high quality and long-lasting.

Nåja, rätt mängd vatten kom till slut ner i grytan och jag började mäta upp malten i väntan på att vattnet skulle bli varmt. Vid 50 grader hällde jag så i malten och väntade sedan på att mäsktemperaturen 68 grader skulle infinna sig.


Som synes utnyttjas grytans 13! liter till perfektion.


68 grader och lockat på grytan för 90 minuters mäskning. En tyngd sattes på locket för att de utskurna bitarna av liggunderlag skulle isolera lite bättre. Vi valde 90 minuter för att vi läst lite kring BIAB-bryggning och många verkade få ut dålig effekt av bryggningen, och då ska 90 minuter vara ett bra tips för att öka denna något. PH-värdet kollades också, och detta låg härligt nog perfekt på runt 5,1-5,5 så jag slapp tillsätta något för att justera detta.


Under de 90 minuter som grytan stod så sjönk temperaturen bara två grader vilket får ses som mycket bra.


Detta firade bryggmästaren med en Westmalle Triple.


Temperaturen höjdes sedan till 75 grader för utmäskning och håller det så i 10 minuter. Sen upp med påsen över grytan och medans mäsken får koka upp till en rullande kokning får malten droppa av och i slutet så snurrade och kramades det på påsen för att få behålla så mycket som möjligt i grytan. Humlen mättes upp och tillsattes under kokning med följande schema:

60 minuter
7g Nugget
7g Warrior

15 minuter
7g Nugget
7G Warrior

0 minuter
4g Nugget
4g Warrior


Nu började det att lukta väldigt trevligt, mörka härliga maltdofter och friska fina aromer från humlen. Det kommer nog bli bra detta.


Efter 60 minuters kokning tog jag grytan av plattan, ställde det hela i diskhon som preparerats med is fryst i dubbla 5-liters påsar och vatten. Det tog ca 2.5h för brygden att komma ner i 22 grader, vilket fick räcka. Det hela silades av ner i jästunnan. Syresattes genom att skaka och rulla jästunnan. Jästpåsen och saxen som den skulle klippas upp med desinficerades. Det är dumt att riskera bakterier i brygden precis på slutet. Jästen hälldes i och jag pustade ut. 6h hade det hela tagit och det hade varit fantastiskt trevligt hela vägen.

Sandströmsgrytan fick ändå tillslut godkänt och kommer att användas igen. Listan som jag skrev upp alla stegen i visade sig vara en fullträff och underlättade mycket.

Nu ska det jäsa i en vecka, sen ska det i humle för torrhumling. Efter det för allt stå en vecka till innan det är dags att tappa upp det på flaska och tre veckor senare precis lagom tills dess att Öljuntans tre medlemmar sammanstrålar i Göteborg ska allt vara klart att avnjutas.

Bryggmästare,
Oskar

onsdag 25 januari 2012

Mikkeller 19

Såhär en kväll framför tvn med mästerkock. Då känns det som det är dags att ta sig en ipa som inte ska få bli för gammal. Har inte blivit så mycket finöl på sistone, så lill-lördag funkar väl perfekt! Inte så mycket kvar att berätta om denna antar ja. Best of 19 singlehopparna. Unt so weiter. Drack den på nyligen på man in the moon och smakade på flaska på mikkeller bar.

Nu lite mer stilla hemma. Och känslan är samma. Mikkeller har gått på någon sorts röstning eller statistik för att bestämma blandningen, eller hur? Hur som helst, doftar fantastiskt, verkligen. Riktigt kraftfull o frisk ipa. Men sen, smaken är lite .. Ordinär. Jag är liksom, ja.. Inte besviken. Men ja vill ha mer. O inte av ölen, utan utav smaken. Det här blev rörigt. Snygg etikett.

Betyg: 7/11

lördag 14 januari 2012

8 Wired Saison Sauvin

En saison extrahumlad med nelson sauvin. En fantastisk kombination och även samma kombination som kompis patrik planerar till sin nästa hemmabryggd. Denna är från dansken som åkte till nya zeeland.

Honungsfärgad. Doftar honung, hjorton. Doftblock och blommigt.

Smaken är saison. En frisk och pigg saison. Med syltade aprikoser. Livligt. Beskan är försiktig. Ganska tillbaksdragen. Blundar jag så är jag på vår balkong i solen. Detta är så himla charmigt. Saisonjästen är allestädes närvarande men väldigt balanserad, och tillför lite pepprighet på slutet. 7 omärkbara procent alkohol. Mums!

Betyg: 9/11

Provning: Great Divide Oak Aged Yeti x 3

Nu var det ett tag sen juntan hade samling, men en provning har inte redovisats än. Delvis pga av resultatet. Det handlar om de tre olika lagrade yeti-varianterna. Eklagrad, espressolagrad och chokladlagrad. Det var en fantastisk provning som hade en del kraftiga ostar att testa till också. Awesome. Först på banan var den som bara kallas Oak Aged Yeti.


Great Divide Oak Aged Yeti
Doft: Kaffe, choklad, bourbonvanilj, kardemumma, ingefära, blöta kaffebönor, humligt.
Smak: Metall, mocca, espresso, lakrits, lite rök, basturökt, slutar med starkt nyrostat bryggkaffe.
Betyg: 9/11 - yetigott!


Grett Divide Chocolate Oak Aged Yeti
Dofy: Som förra fast mer choklad.
Smak: Mjölkigt, mjölksocker, mjölkchoklad. Chili-pepprigt. (vi upptäckte sen att de visst var tillsatt lite chili i ölen.. :)
Betyg: 9/11


Great Divide Espresso Oak Aged Yeti
Doftar: Kaffe, muscovado, vanilj, sötlakrits, honungsmelon, passionsfrukt.
Smak: Skarp, rå kaffe, lite torr, vanilj.
Betyg: 9/11


Vad säger man då om detta? Vi var besvikna över den bristande skillnaden. Visst, fantastiska öl. Men faktiskt inte så olika. Små små nyanser. Det är ju såklart fint på sitt sätt. Men ja.. Hade varit kul om dom tryckt på lite till helt enkelt..

måndag 9 januari 2012

Oväntad ölhelg i Göteborg

Jag var nere i Göteborg i vanlig ordning när jag föreslår att vi tittar in på The Rover.
Där i kylen ser jag olika öl från Stone, de ska ju vara bra har man läst. Jag ville prova deras IPA och det ångrar jag inte. Den var torr och fin, inte lika svulstig som en del amerikaner kan vara, fin fruktighet i både doft och smak, elegant för att vara en IPA. Jag känner tallbarr och hallon också, det sistnämnda är nått nytt för mig, brukar mest känna det i belgare.

Betyg 9/11


Efter det gick vi till Bishops Arms på järntorget, jag hade inga höga förväntningar men där i kylen ser jag en bekant flaska. Pannepot Grand Reserva 2005, jag tänkte att den ska de väl ha hutlöst mycket pengar för, men det var inte så farligt, standard 155:- vilket i detta fallet är ett vrakpris enligt mig.
Doften var härligt vinös, man märker hur sötman har förvandlats till nått ädlare och finare. Det finns toner av mörka bär och knäck där bakom. Smaken var himmelsk, len och lite sur som de gärna blir, men utan att det blir syrligt. Det fanns beska där också som bara smekte gommen på väg ner. Jag känner marsipan, en del gula hallon och hasselnöt. Detta är en väldigt bra öl.

Betyg 10/11

Födelsedagsfirande = Ölbryggning

För snart ett år sedan skrevs det första inlägget här på bloggen. Det har varit ett spännande och lärorikt blogg-år, men framförallt roligt, det tror jag säkerligen mina två medbloggare håller med om. Det har inte alltid skrivits inlägg med den frenesi eller täthet som vi önskat oss. Niklas, vår Stockholms-korrespondent har räddat inaktiviteten här på bloggen många gånger.

Hur firar vi då ettårsdagen kan man undra? Jo, givetvis tar vi och packar våra väskor för en klassisk Öljuntan-helg. Dessutom kommer vi försöka ge oss på att brygga vårt alldeles eget öl. Det smarta och kloka valet hade väl varit att brygga en Pale Ale, eller något liknande, men vi är fulla av självförtroende och tänker oss en Belgian Style Imperial Dark India Pale Ale. Vilket med all sannolikhet är fullständigt urbota korkat att försöka sig på när man aldrig bryggt öl förut. Med stora portioner tur kanske vi får något drickbart, annars kommer vi att lära oss massor inför framtida bryggsessioner.

Nu är det faktiskt inte helt sant att vi helt saknar bryggarerfarenhet. Niklas har varit med vid i alla fall delar av ölbryggning. Men tyvärr kommer han inte att medverka under själva bryggningen, kanske får vi ha med honom på Skype, så att han kan stoppa oss från ett par dumheter.

Vi har tänkt oss att använda brew-in-a-bag metoden. Vilken finns hyfsat väl beskriven och som dessutom verkar lagom tekniskt avancerad för en förstagångsbryggare. Vi har inhandlat krossad malt, humle, jäst, desinficeringsmedel, bryggpåse, liggunderlag och en stor gryta.

På tur står jäshink, silduk, hävert, hydrometer, mätglas och ett par till småsaker. Sen känner vi oss ganska så klara vad det gäller utrustningen.

Receptet har vi lånat The Brew Guys och sen modifierat lite, så förhoppningsvis är vi inte helt ute på den tunnaste av isar. Receptet, eller i alla fall ölen ingredienser presenteras nedan. Vi har ännu inte riktigt kommit fram till exakt sammansättning. Det finns lite att räkna på och bestämma, att brygga en öl är mer kemi än vad man från början tror.

Öljuntans nomadbryggeri - Belgian Style Imperial Dark IPA

Malt:
Pale Ale
Crystal 200
Abbey Malt
Black Malt

Humle:
Warrior, kottar
Nugget, kottar
Columbus/Tomahawk, pellets (för torrhumling)

Jäst:
Belgian Strong Ale

Ja, det var väl allt. Nu håller vi tummarna för att helgens bryggande går bra.

//Oskar

lördag 7 januari 2012

De Dolle Extra Export Stout

Den här borde man ju ha prövat, tänkte jag på khioskh. Så nu sitter jag här och har valt den som öl efter maten denna lördag. Och vilket skum! Ser ut som en julmust faktiskt. Doftar inte så mycket. Lite järn och malt. Så jag går direkt på smaken. Den smakar must också! Eller så är jag inställd på det bara. Hur som helst så är den ganska julig i karaktären. Nejlika och kardemumma och liknande. Känns faktiskt mer som en porter också, men med sina 9% så är den ändå en lagom bastant pjäs. Jag gillar den! Ganska lätt munkänsla. Ganska syrlig också, med köttiga bär och dadlar. Bränt socker. Choklad och lite, lite rökigt. Jag gillart!

 Betyg: 9/11

fredag 6 januari 2012

Stone 15th Anniversary Escondidian Imperial Black IPA

Jag älskar svarta ipor. Oftast, tydligen. Fantastiskt tung med brunt skum. Laktrits, kaffe o choklad och humle. Oljetjock. Men mer som en imp.stout med mycket humle. Jag är inte helt övertygad. En hop stout. Gott, men inte grymt. Prövade med min första brulee. Ingen förbättring. Men ja, de e ju inte dååligt...

Betyg: 7/11

tisdag 3 januari 2012

Mikkeller Bar

Tänkte skriva lite om besöket på mikkeller bar i torsdags också ju. En del bra grejjer, men ingen 19 på fat tyvärr. Dagen innan och dagen efter fanns den, typ.


Följande intogs:

John Doe Sour Ipa
Tja, en sur ipa. Grape o urinoar.
Betyg: 8/11

Three Floyds/Mikkeller Boogoop
Sött, sliskig, syrlig doft.
Sött, maltsötma o humle. Syrlig o besk.
Betyg: 9/11

Southern Tier Mokah
Doft. Oj. Söt mjölchoklad. Nån julkrydda där i.
Gräddigt kraftull choklad. Mer humle än väntat. Liiite rök. Sött friskt. Wow. Men lite mindre beska tack.
Betyg: 7/11

Bluegrass Peach Wood English Barley Wine
Wow. Söt fikon, dadlar. Frisk.
Betyg: 10/11

De Molen Bont & Blauw
Choklad och kaffe, noll bubbel.
Smaken; perfekt. Som mokah fast balanserad. Mörka oljiga bär o frukt. O frisk o fräscht. Nästan åt black-ipa. Lakrits, in a good way.
Betyg: 10/11


Patrik tog in en, jag smakade. Och förundrades.

Korven, osten, chipsen och lite cider för dom som gillar det. 
Dom kan de mesta på mikkeller bar.

måndag 2 januari 2012

Besök i köpenhamn

Tänk att man kunde klämma in ett köpenhamnsbesök i de fullpackade jul-schemat. Khioskh och ölbutikken besöktes. Denna gången var jag och Patrik faktiskt överens om att khioskh var snäppet bättre. Dels bra deals, dels många intressanta grejjer. Tyvärr sparade jag mig lite vid khioskhbesöket då vi var där först. Aja. Fick med mig följande:


Evil Twin Been Smoking Too Long, De Dolle Extra Export Stout, Struise Pannepot 2010, Nørrebro Imperial Skärgaards Porter Cabernet Barrel, Shorts Bourbon Barrel Sustenance Black Beer, Hoppin Frog BORIS The Crusher, 8 Wired Saison Sauvin, 2st Mikkeller 19, 2st Mikkeller Kihoskh Saison Sally.

Mikkeller 19 prövades under mikkeller bar-besöket. Smaken var riktigt bra, doften var underbart fantastisk. Saison sally prövades lite sent på nyårsafton och var bra, men mer än så är svårt att beskriva såhär i efterhand. En stabil 8 typ.

Lite trevliga öl i skåpet nu alltså. :)