måndag 9 januari 2012

Födelsedagsfirande = Ölbryggning

För snart ett år sedan skrevs det första inlägget här på bloggen. Det har varit ett spännande och lärorikt blogg-år, men framförallt roligt, det tror jag säkerligen mina två medbloggare håller med om. Det har inte alltid skrivits inlägg med den frenesi eller täthet som vi önskat oss. Niklas, vår Stockholms-korrespondent har räddat inaktiviteten här på bloggen många gånger.

Hur firar vi då ettårsdagen kan man undra? Jo, givetvis tar vi och packar våra väskor för en klassisk Öljuntan-helg. Dessutom kommer vi försöka ge oss på att brygga vårt alldeles eget öl. Det smarta och kloka valet hade väl varit att brygga en Pale Ale, eller något liknande, men vi är fulla av självförtroende och tänker oss en Belgian Style Imperial Dark India Pale Ale. Vilket med all sannolikhet är fullständigt urbota korkat att försöka sig på när man aldrig bryggt öl förut. Med stora portioner tur kanske vi får något drickbart, annars kommer vi att lära oss massor inför framtida bryggsessioner.

Nu är det faktiskt inte helt sant att vi helt saknar bryggarerfarenhet. Niklas har varit med vid i alla fall delar av ölbryggning. Men tyvärr kommer han inte att medverka under själva bryggningen, kanske får vi ha med honom på Skype, så att han kan stoppa oss från ett par dumheter.

Vi har tänkt oss att använda brew-in-a-bag metoden. Vilken finns hyfsat väl beskriven och som dessutom verkar lagom tekniskt avancerad för en förstagångsbryggare. Vi har inhandlat krossad malt, humle, jäst, desinficeringsmedel, bryggpåse, liggunderlag och en stor gryta.

På tur står jäshink, silduk, hävert, hydrometer, mätglas och ett par till småsaker. Sen känner vi oss ganska så klara vad det gäller utrustningen.

Receptet har vi lånat The Brew Guys och sen modifierat lite, så förhoppningsvis är vi inte helt ute på den tunnaste av isar. Receptet, eller i alla fall ölen ingredienser presenteras nedan. Vi har ännu inte riktigt kommit fram till exakt sammansättning. Det finns lite att räkna på och bestämma, att brygga en öl är mer kemi än vad man från början tror.

Öljuntans nomadbryggeri - Belgian Style Imperial Dark IPA

Malt:
Pale Ale
Crystal 200
Abbey Malt
Black Malt

Humle:
Warrior, kottar
Nugget, kottar
Columbus/Tomahawk, pellets (för torrhumling)

Jäst:
Belgian Strong Ale

Ja, det var väl allt. Nu håller vi tummarna för att helgens bryggande går bra.

//Oskar

1 kommentar:

  1. Hahaha, helt rätt! Kör hårt för fan! Jag kan redan nu säga att jag vill byta till mig en flaska, om det går.

    SvaraRadera