tisdag 17 april 2012

Mikkeller Stille Nacht Clone 2007

Jag tänkte fortsätta vår rapportering från Köpenhamnshelgen med det absoluta bästa. Hoppas ni ändå kommer tillbaka och läser vad som mer hände. Hoppas hoppas.

Vi satt alltså på Mikkeller bar i fredags och tänkte att något kul på flaska vore trevligt. Ingen av oss har druckit Cantillon Blåbär, så de vore ju kul. Tyvärr var halvflaskorna slut, och hur kul vi än skulle ha så var 450 dkk lite väl att ta i. Vi såg istället att Mikkel hade lagt till sin Stille Nacht-klon till flasklistan och tänkte att eftersom vi alla tre i juntan älskar orginalet, så borde detta ju vara exceptionellt intressant. Denna klon är alltså då inte en officiellt släppt öl, vilket syns på dess något sparsmakade etikett. Utan en öl som Mikkel tagit med på beer dinners och liknande, om jag har förstått saker rätt. Och nu säljs den alltså på Mikkeller Bar.

Av en slump dyker Herr Mikkel upp samtidigt som Daniel beställer den. Hans ärende på baren vid detta tillfälle var att fylla en growler och ta med sig den och ett par påsar chips och dra igen. (Jag vill också ha en egen bar.)
Men innan han drog igen så passade han på att lukta på vår nyöppnade klon och ge ifrån sig nått sorts välmående uttryck.


Men vidare till ölen.
I anteckningarna står det att den doftade maltsötma som en lätt unken källare, och StilleNachtigt såklart. Körsbär med bittermandelkänsla. Smaken är stor. Vanilj och fudge. Len körsbärskärna, plommon, fikon och sviskon. Sånt vi älskar i en öl.
Den har en intressant oljighet , som först misstogs för smörighet. Den har den där lite oljiga och mjölkiga känslan som kaggen har. Och sedan på det en old ale, eller skotch ale.. eller åt det hållet. Vi älskar det.

Finns ingen kärvhet i denna öl, alls. Vågar vi säga bättre än orginalet? Ja, i alla fall godare. Lite mörkare, lite bättre. Den smörjer strupen. I eftersmaken ångar det lite alkohol i munnen, men också här på ett elegant sätt. En bit in i ölen känner vi saltig doft, som havet. Det sista i flaskan, med fällningen, satt jag och doftade på länge. Farmorkola. Tar vi i? Ja, det gör vi kanske. Miljön, juntan laddade för en härlig helg, och så mikkel med på ett hörn. Kanske gör det sitt. Men så är det ibland.

Betyg: 10,5/11

4 kommentarer:

  1. Fan va underbar läsning! Ni verkade ha trevligt och ölen låter helt klart mycket trevlig då jag också är en sucker för, bland annat, denna typen av öl..
    Om jag tror rätt kommer jag att läsa mer i denna fina blogg inom en snar framtid.
    Cheers!
    /Henning, Ölrådet -www.olradet.se-

    SvaraRadera
  2. Va kul å höra! Tack för positiv feedback!
    Vi på juntan följer ölrådet, med stort nöje, sen mången tid :)
    /Niklas

    SvaraRadera
  3. Henning hann först! Jag vill ha mer, mer, mer! Och riktigt fett med Mikkel :)

    SvaraRadera
  4. Hahaha... vilket gött stöd vi har!

    SvaraRadera