onsdag 23 maj 2012

Bryggardags - Imperial Stout

Eftersom det är högsommarvärme ute så passade vi på att brygga oss en Imperial Stout.

Vi tänkte oss något fylligt men lite rått med en balanserad beska. Gärna upp mot 10% och fin rund restsötma. Efter att vi kliat oss i huvudet ett par dagar och googlat oss igenom allt för många sidor var vi tillslut nöjda med receptet. 

Basen i vår öl fick bestå av munich 25, sen kryddade vi med karamelmalt, chokladmalt, dark ale, rostat korn och kornflingor. Eftersom vi var lite rädda för dåligt utbytet med mörkare malt i kombination med BIAB-bryggning använde vi oss för första gången även av maltextrakt, ett ljust sådant. Vid 65% effektivitet skulle detta resultera i ett OG på 1.113 och en alkoholhalt på 12.6%.



Bryggningen flöt på väl, det är fjärde gången detta och momenten börjar sitta i ryggraden. Nytt för denna gång var brygghandskar samt en sprejflaska fylld med en lagom koncentration av StarSan. Båda två visade sig vara nyttiga vid bryggningen. 

Vi hade även i lite humle, det är ju ofta att föredra. Vi använde oss denna gång av vår favorit Whitbread Golding Variety som aromhumle samt den tyska Northern Brewer som bitterhumle. För att uppnå den restsötma vi vill ha tillsattes lönnsirap under koket. 

Kylningen genomfördes som vanligt i badkaret med 5-liters påsar med is. Vilket har visat sig vara rätt så effektivt och vi lyckades kyla ner våra 8 liter på runt 40 minuter. 


Det går ju inte att brygga öl utan att också dricka öl, jag börjar luta åt att det vore fysiskt omöjligt att sköta bryggningen med ett lätt och elegant handlag om man inte fick smörja insidan samtidigt.

Vi började med lite franskt, från senaste släppet på systembolaget. 

St. Sylvestre Bière Nouvelle


Luktar fräscht, påminner om en weize eller en belgisk wit. Det finns en del fuktig halm, lite grönsaker och i botten solmogna persikor. 

När man smakar den börjar den just som en belgisk wit för att sen gå över i något som närmast kan liknas vid en skotsk ale. Fräscht, friskt och moget med större maltbotten än vad man trodde. Den är nötig, blommig och lite varm. Bra detta och väldigt trevligt avvägd.

Betyg 8,5/11

Evil Twin Brewing -  9th Symphony



Tuff, rå och lite spritig i doften. Man märker direkt att det är något speciellt och kompetent i glaset. Vi hittar även någon liten pepprighet, en del hallon och solvarma regnvåta träplankor.

Lätt fruktig i smaken, rätt torr, en del brett och i slutet lite mer mogna frukter, äpple och jäst. Svårt att säga så mycket om denna,  mer än att det är bra och att det håller ihop på ett imponerande sätt. 

Betyg 9/11

Nögne - Holy Smoke


Här va det rostade toner, choklad och väldigt tydlig sötlakrits. Fin rökighet i botten, kanske inte så komplex som man hade önskat.

Fin rund rökighet i smaken, choklad även här. Bra utan att imponera, och mycket lätt drucken med tanke på stilen.

Betyg 8/11
 De Molen - Tsarina Esra


Vi luktar oss till en viss sälta, djupa röda bär, lakrits och portvin. Det är en ren lite söt doft. 

I munnen är det honung, sötlakrits, tallkåda, skog och bittermandel. Vi säger också koriander, trots att vi inte är helt säkra. 

Betyg 10/11

Efter all god öl avslutade vi bryggningen med att sila vår vört och syresätta den genom ett ivrigt vispande med en hålslev. Vi kollade även vårt OG och det hamnade på 1.095, dvs en bit under det teoretiska OG vi skulle fått vid 65% utbyte. Dock ungefär där vi ville hamna, så vi blev oerhört nöjda. Vi tyckte också det var en bra idé att slänga i lite jäst, det fick bli av typen Scottish Ale. Vi har i våra tidigare brygder haft lite problem med en irriterande syra. Vi tror att det kan vara en för hög jästemperatur. Därför provar vi denna gång med våt t-shirt över jäshinken. Tyvärr är det ju minst sagt sommar ute, så vi får väl se om vi får ner temperaturen tillräckligt genom detta. 

//Oskar


3 kommentarer:

  1. Kommer inte lönnsirapen jäsa ut 100%? Dvs ölet blir torrare (jämfört med samma OG men med mer malt istället för lönnsirapen)?

    SvaraRadera
  2. Jag tänkte samma som Tobias. Vill man ha restsötma ska man väl mäska högt. Fast förmodligen kommer ni ändå få en hel del restsötma då det är en så pass stark vört :) He bli nog bra..

    SvaraRadera
  3. Tack för synpunkterna, ni har säkerligen helt rätt. Vi är nya i branschen och testar oss fortfarande fram rätt så mycket. Så all input är verkligen välkommen.

    Just nu är jag mest orolig för jästemperaturen, läste att den Scottish Ale vi använt kan utveckla en del estrar vid höga temperaturer. Kanske skulle man ha satt ner jäskärlet i förrådet i källaren. Men det känns inte helt bekvämt att ha ett puttrande kärl stående bredvid den gemensamma tvättstugan.

    SvaraRadera