tisdag 23 augusti 2011

Ölhelg i Götet - Andra delen

Andra dagen började vi som man bör, med en bra frukost. Nybakade scones, äggröra, smoothie, och kaffe. Sen bar det av till Sveriges bästa ICA-butik. ICA Focus nära Korsvägen. Jag kan knappt med ord beskriva hur mycket jag gillar denna butik, och jag tror nog att Daniel håller med. Dom har ett fantastisk sortiment, många alternativ och udda varumärken. För två matintresserade gossar är detta rena himmelriket. Vi köpte det vi skulle och hittade både fjälster och späck till vår korv. Snabbt och lätt tog vi oss hem igen och påbörjade korvmakandet. Kött maldes, korvfärs kryddades och lämnades sedan för att sätta sig i kylen medans vi klev i våra skor och ut på asfalten för en sväng ner till Red Lion.

Men först ett par oprecisa korvrecept.

Spansk Chorizo:
1 del fläskkarré
1 liten bit späck
En skvätt vitt vin
Mycket rökt paprikapulver
Inte så mycket starkt chilipulver
Salt & Peppar
Potatismjöl

Fransk lantkorv:
1 del fläskkarré
1 del kalventrecote
1 liten bit späck
Två skvättar vitt vin
Senapsfrön (malda/stötta)
Fänkålsfrön (malda/stötta)
Rosmarin
Kantareller
Charlottenlök
Blancherad vitlök
Salt & Peppar
Potatismjöl

För båda recepten: Mal kött två gånger, blanda ihop alla torra ingredienser förutom kryddor och mal en gång till. Kör i vätska och potatismjöl. Stek upp små smakprover. Justera sen eventuellt kryddningen. Greja sen med fjälster enligt konstens alla regler och stoppa till sist korv.

Så till Red Lion.



Vi satte oss i solen och började med varsin Southern Tier Pale Ale. Där vi fann lätta tillbakadragna dofter och mjuka malttoner tillsammans med en del knäck. Härlig doft!

Fin beska, lätta citrussmaker, lite trä och en lätt eftersmak av fruktiga vildhallon. Helt enkelt en bra amerikansk Pale Ale. En perfekt start på öldagen.

Betyg 10/11


Vi bytte sedan till svenskt och gick på varsin Brännskär Brown Ale. Blommor, knäck, något salt och även nyopn i doften. Smaken var klassisk för typen med knäckig smörkola, värmande malt och liten fin efterbeska.

Betyg 8/11


Efter det blev det en fin liten promenad längs Röda Sten med omnejd och sen tillbaka till korven, som vi nu var mycket spända på.

Men först en öl till. Ut ur skafferiet plockades det ut en Old Stock Ale.

Icke förvånande möttes man här av mycket djupa dofter. Mogna bär, lite vinöst och spritigt. Karamelligt, stora mängder malt och en liten jästsötma som närmast kändes belgiskt. Väldigt lite skum, som snabbt sjönk undan.

När vi smakade på den blev vi fullkomligt överkörda av stora lastbilslaster av mörkaste malt, och smörkola. En liten rökighet, och i avslutet en tjärv nästan härsken smörighet. Jag frågade mig nästan om den blivit infekterad, medans Daniel njöt desto mer. Ja Daniel var mer förtjust, jag har en svaghet för dessa vulgära skapelser, dock var denna lite för spretig för min smak. Jag njöt inte desto mindre.

Oskar: 4/11
Daniel: 7/11

Korven blev god och över förväntan, för att vara första försöket.


Efter att ha ätit oss mätta på korv och hemmagjord fransk potatissallad begav vi oss ut på stadens gator igen. För att variera oss lite sökte vi oss mot Het Amsterdammertje, en holländsk kvarterskrog bakom centralen, i det område som nu håller på att byggas om, men som förr innehöll en del tvivelaktiga rörelser. Varav en del innehöll kvinnor som ofta också var i rörelse.

Här har dom lite fat med blandat holländskt och belgiskt. Samma i den rätt så välfyllda kylen. Jag valde något holländskt, en Jopen Hoppenbier.

Lite syrlig i tonen, med gula omogna frukter, en del hallon och en lätt sockerhet. I smaken grapefrukt, citrus, lite aprikos och en viss sötma. Små mängder av vad som påminner om belgisk jäst. En helt okej öl, som en utspädd belgisk ljus ale.

Betyg 7/11

Daniel valde en La trappe dubbel, spännande eftersom han inte druckit denna förut utan enbart den klassiska triple. Denna öl var mer syrlig än till exempel Westmalles variant, den upplevdes också tunnare men inte desto mindre smakrik. Syran gjorde den angenäm att sippa på och bakom fanns det söta karamellsmaker och en fin jästsötma. Inte speciellt mkt humle men en passande beska infann sig på slutet.

Betyg 8/11

Efter detta relativt korta stopp gick vi bort mot Ölrepubliken. Jag kan ännu en gång konstatera att jag inte riktigt känner mig bekväm här. Vilket jag heller inte gjorde när det hette Delirium. Jag gillar faktiskt den något annorlunda lokalen och lounge-delen på andra plan. Men det känns aldrig riktigt bra när jag är där. Servicen är inte helt uppmärksam och man känner sig lite till besvär när man vill bläddra bland flaskölen och det man eftersöker visar sig vara tillfälligt slut. Det är absolut inte ovänligt på något sätt, men heller inte göteborgskt trevligt och hjälpsamt. Men bra öl det är man garanterad!

Här blev det just det som jag inte fick på Het Amsterdammertje, nämligen en bra belgisk ljus ale, en triple dessutom. St Bernardus Triple.

Syrlig i doften, nästan som en veteöl, vi har den ljusa malten, tydlig belgisk jästsötma och så klart de så karaktäristiska gula frukterna och den alltid så angenäma lilla kryddigheten på slutet. I munnen får man njuta av söta solmogna frukter, jäst, kryddor, minst ett par sädesslag och nyslaget hö. Gott, gott, gott!

Betyg 9/11

Avslutade gjorde vi med Floris Apple en öl bestående av 25% ren äpplemust. Det doftar såklart äpplen, och stora mängder fransk cider. Anstränger man sig finns det en liten maltighet i botten. Det smakar äpple och vanilj och även här slutar det med en lätt nästan omärkbar maltighet. Det går nästan inte att sätta fingret på vad det är, men man känner att det är något som skiljer det från en cider/must. Något tydligt men ändå otydligt. Uppfriskande är det i alla fall och mycket tilltalande dessutom.

Betyg 7/11


Sen gick vi hem.

2 kommentarer:

  1. Låter som att ni har haft en riktigt bra helg :) Missade Red Lion sist jag var i Götet, men blir ett besök där nästa gång!

    SvaraRadera
  2. Oja...det var en kanonhelg. Red Lion ska man alltid besöka, det är inte bara ölen som är bra, maten håller också hög pubstandard. För att inte tala om trevlig, uppmärksam och hjälpsam personal.

    SvaraRadera