måndag 22 augusti 2011

Ölhelg i Götet - Första delen

Han stod på centralen och spejade ut över folkmassorna när jag hittade honom. Daniel var åter igen i Göteborg efter att ha bussats hit från Oslo. Han påstår själv att han flyttade till västerlandet för pengarna och karriären. Men jag vet nog allt att det var ställen som Schous Kjellern och Håndverkerstuerne som lockade. För att inte tala om att kunna ha Nögne och Haandbryggeriets öl som husöl.

Eftersom det är dumt att dricka öl på fastande mage tog vi oss till Amazing Thai som bekvämt nog ligger perfekt mellan Centralen och vår första öldestination 3 små rum. En av få thailändska restauranger som känns genuin och där de dekorativa pråligheterna känns genomtänkta. Vi fick i oss varsin fin kycklingrätt med marinerad kyckling inlindad i palmblad som flugit från Thailand direkt till Göteborg bara för att få förgylla vår måltid. Till detta dracks två inhemska thailändska öl som fräckt nog inte kommer att recenseras.

Sen klev vi ut på gatan, ställde in riktningen mot 3 små rum och tog absolut kortaste vägen dit. Klockan närmade sig 21 men det var överraskande lite folk där. Då kvällen var ljummen bestämde vi oss för att sitta ute och njuta av lite kvarvarande sommarvärme. Som första öl fick det bli två Dugges Hop Harrington, en Amerikansk Pale Ale som lovar mycket i doften. Klassiska ale-dofter, såsom aprikos, persika och citrus. Aprikosen är dominerande, men annars är inte så mycket till doft. Kanske har vi inte värmt upp våra snokar tillräckligt ännu?

I smaken är det fina mängder citrus, och päron. Den känns ganska rå och härlig, som en färsk humlerik öl gärna gör. En mycket trevlig bekantskap och en fin APA.

Betyg 8/11


Nästa öl plockades upp från en av Rezas välfyllda ölkylar. En Three Amigos Smeden! Barrel Aged. Vilket är en dansk imperial porter på 8%.

Här hittade vi tunga dofter av den där gamla jullådan som plockas ner från vinden varje år. Lite rök, en del korinter och en djup doft av mocka. Som tur va följde inte jullådan med i smaken. Här var det istället choklad, kaffe, lakrits och en fin balanserad portersyra. I eftersmaken anade vi en del kåda och citronkaramell.

Betyg 9/11


Vi fortsatte att leta bland danskarna i kylen och fick upp ögona för en Xbeeriment Barack från Amager Bryghus. Reza var inte helt säker på vad det var för typ av öl, men gissade på en Brown Ale. När ölen hälldes upp i två glas blev vi genast varse om att detta inte var rätt gissat av den gode Reza. Det var något mörkt vi hade framför oss. Men vad gjorde det?

Här hittade vi inga juldofter, istället träffades vi av en överraskande fräsig humlebeska, som fick oss att tänka på en Dark IPA. Men då denna humlighet ackompanjerades av tydliga toner choklad, kaffe och en viss smörighet började vi komma på andra tankar. Det gick även att finna en viss blommighet.

När vi smakade den kunde vi genast konstatera att den var alldeles för snäll i svalget för att vara en DIPA. Fina jämna smaker, mjuk och rund, med en lite tjittlande rökighet. Små mängder av banan och ett litet syrligt bär avslutade denna härliga brygd.

Gissningen hamnade till slut på stout, eller möjligtvis en Imperial Stout.

Betyg 9/11


Klockan närmade sig 23 och kylan gjorde sig lite för påmind för att det skulle vara helt bekvämt ute. Så vi flyttade in bland alla mysiga mattor och bestämde oss för en avslutande öl för kvällen.

Det var dags för något belgiskt, en La Guillotine från Brouwerij Huyghe.

Inga direkta överraskningar i den direkta doften. De välbekanta gula hallonen, tydlig belgisk jästsötma. Sen blev det dock lite mer spännande då vi plockade upp lite toner av sötlakrits. Vilket ingen av oss tidigare hittat i en ljus belgisk ale. Smaken överraskande syrlig, nästan på väg mot en spontanjäst öl. En viss kärvhet som körsbärskärna eller mandel. Spritsig av kolsyran i munnen.

Inte alls dumt, men något osammanhängande och mycket ovanliga dofter och smaker. Vilket lyfter delar av ölen, men sänker den som helhet.

Betyg 7/11

Efter detta kände vi oss färdiga för kvällen och skakade oss hem på en spårvagn. Detta fick bli del ett av denna ölhelg. Stanna kvar för nästa del, då utlovas inte bara fler ölrecensioner utan också oprecisa recept på korv.

3 kommentarer:

  1. Snyggt jobbat! dock får jag be om korrigering vad gäller smeden. den vanliga är redan recenserad av mig, detta är den Barrel agedade. :)

    SvaraRadera
  2. Usch då, så slarvigt...men det syns ju på bilden. Att inte det räcker? ;)

    SvaraRadera
  3. Hehe.. Alltså. De räcker ju för oss..men tänk om vi mot förmodan skulle få in exerna läsare! Bra korrigerat glenn :)

    SvaraRadera